Turkiye'ye klarineti sevdiren adam. Kandira dogumlu bir roman oldugu icin Selahattin Pinar kendisine 'Kandirali' soyadini takmistir. O ustasi olarak rahmetli Sukru Tunar'i adres gosterir.
Hicbir zaman basit bir klarinetci olmadi. 60'larda Amerika'da jazz festivallerine katilirmis arada sirada. Klarinet icrasinda ismi Vassilis Saleas, Ivo Papazov ve Giora Feidman ile birlikte anilir. Kendisine uzun omurler diliyoruz.
Suriye kokenli bir ermeni olan Haig Yazdjian yillarca Yunanistan'da yasamis iyi bir udi bestekar. Iki albumune kizlarinin isimlerini vermis bu arada. (Talar ve Garin)
Radio Tarifa 2006'da dagildi fakat cok guzel sarkilar birakti bize bu adamcagizlar. Asagidakinin Ispanyolca anlami 'kelimeler olmadan' imis. Batidan gelip Ramallah'ta konser verebilmek her grubun harci degildir bu arada. Turkiye'ye de gelmisler 2003'te.
Ses dehasi, Qawwali muziginin babasi 97'de 48 yasinda vefat etti. Time dergisinin "son 60 yilin 60 Asyali kahramani" listesi icerisinde Artists categorisindeki 12 kisiden birisi olmayi basarmisti. "Tanrinin sesi" ovgusunu alacak kadar iyi qawwali okurdu. Mekani cennet olsun.
28 Eylul 1958 deki Fransiz referandumunda bagimsizligi secen tek afrika kolonisi Guinea idi. Guinea'de ulkedeki muzigin Fransiz etkilerinden arindirilip tamamen oze donuk yerlilestirilmesi icin Authenticité politikasi geregi devlet eliyle yerel orkestralar kuruldu. Bu orkestralar Syliphone Company catisi altinda albumler urettiler. Super Boiro Band da ilk kurulan orkestranin sonraki yillarda evrimlesmesiyle olustu.
Adindaki Boiro'nun hikayesi de ilginc aslinda. Bu orkestranin elemanlari Camp Boiro hapishanesinde gardiyandilar. Orkestra ismini de buradan almistir.
Toureg'ler göçmen çöl insanlari. Çöl var çöl var tabii...Sahara'dan bahsediyoruz :)
Çölden çıkan müzik! Ilk yıllarda Kaddafi'nin himayesindeki Touareg kamplarindan kasetlerle yayiliyor.Sonra bu muzikler Touareg'lerin haklarini savunmak icin bir arac oluyor. 2001 de Londra'daki 3 konserle Tinariwen dunya muzik sahnesine adim atiyor.
Ismaël Lô (Senegal) 1992 de wolof dilinde besteleyip seslendirdigi bu sarkiyla tanindi. Bu sarki ayni zamanda Pedro Almadovar'in "Todo Sobre Mi Madre" isimli filminde muthis bir sahnede soundtrack oldu.
Sarki Senegal'de cocuklarin Ramazan bayramlarinda ev ev dolaşıp para/biskuvi/meyve/ekmek/giyecek topladiklari Tajabone kutlamasini çocuklarin dilinden anlatiyor. Mesela wolof dilinden cevrilince diyor ki:
tajabone we're going to tajabone,
abdou jabar he's an angel coming from the skies to your soul,
he's going to ask you did you pray,
he's going to ask you did you fast,
he is coming to your soul,
he's going to ask you did you pray did you fast.